Palmbomen te koop in Nederlandse kwekerijen

Een vleugje vakantie op het balkon – het verlangen naar een topische sfeer in de tuin valt te begrijpen. Een  grote palmboom met weelderige bladeren zien er dan ook prachtig en exclusief uit.

Maar zullen de palmbomen bij ons de winter doorstaan? Ja, het werkt met deze tips.

Grote palmboom, waar te koop?

Een  grote palmboom is meestal een volwassen exemplaar enen koop je idealiter bij een leverancier waar ze in in Nederland worden gekweekt. Inheemse, gekweekte palmen zullen beter aangepast zijn aan ons klimaat in vergelijking met Italiaanse geïmporteerde palmen die in een warmere en drogere omgeving zijn gekweekt en die ons soms erg koude natte klimaat niet hebben meegemaakt.

Hoge palmbomen worden meestal geleverd door een gespecialiseerde koerier en komen meestal aan in een grote pot waaruit de palm is gekweekt in plaats van uit de grond te worden gerooid en gepot voor levering. Deze grote exemplaren zullen echter duur zijn in vergelijking met kleine palmbomen vanwege het feit dat het vele jaren, soms tientallen jaren heeft geduurd voordat deze windmolenpalmen deze volwassen afmetingen hebben bereikt.

Wanneer plant ik de palmbomen?

De exotische planten vinden steeds meer fans. Daar zijn veel redenen voor, want:

  • Palmbomen zijn absolute blikvangers!
  • De tuin kan in een zuiderse stijl worden ingericht
  • Het onderhoud van een grote palmboom onderhoud is niet moeilijk

Kies je voor exemplaren die het hele jaar buiten staan, dan is mei de beste maand om palmbomen buiten te planten. De exoten in pot zet je ook in voorjaar naar buiten. Onthoud dat palmen geen al te groot temperatuurverschil verdragen – dat geeft stress! Zoek een beschutte plek voor deze groene metgezel ,dan wordt hij niet zo blootgesteld aan ongunstige weersomstandigheden. Je kan de plant afschermen met een plantenhoes of er bestaan ook vorstvrije potten waar dus de wortels worden beschermd.